Нові пакети з екоплівки, розроблені в Харківському Інституті рослинництва

12

Харків’яни протягом п’ятнадцяти років розробляли їстівний поліетилен – пакети з екоплівки. Про це повідомляє газета «Факти». Відзначається, що основою поліетилену став кукурудзяний крохмаль. Створені пакети зможуть утримувати до 2 кілограмів ваги. Розробка їстівних пакетів велася групою дослідників під керівництвом Сергія Тимчука, співробітника лабораторії генетики, біотехнології і якості біосировини, Інституту рослинництва  імені Юр’єва, що на Харківщині. Після довгих років роботи (а саме п’ятнадцяти років) вчені змогли створити ідеальну плівку для харчових продуктів – якщо в неї покласти хліб, то він буде зберігати свіжість протягом трьох-чотирьох тижнів.

У порівнянні зі звичною для нас плівкою, яка не розкладається на протязі сотень років, новий виріб з крохмалю може розчинитися у землі на протязі шести місяців. Хліб, загорнутий в таку плівку, можна їсти не розгортаючи.  Якщо таку екоплівку кинути в окріп, то вона перетвориться в основу для бульйону, розповідає винахідник. Для створення новинки вчені спеціально вивели власний сорт кукурудзи. На одному з етапів роботи до групи Сергія Тимчука приєдналися також фахівці з університету харчування та торгівлі.

Хоч для виготовлення такої новітньої плівки не потрібне дороговартісне обладнання і для її виготовлення необхідно всього кілька годин,  та на жаль, поки в нашій державі не заборонять використання поліетиленової продукції, про виробництво такої плівки на виробництві немає сенсу. Вартість такої плівки перевищує вартість штучного аналога, який широко використовується в Україні.

789 Total Views 6 Views Today

Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *